kuchnia włoska Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, ale równie odpowiednio kultowe są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by w następnej kolejności ogłosić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak stosownego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

kuchnia włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj unikalną tożsamość. Jednak ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś kompletnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki stosowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja oraz na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub też skomplikowane techniki gotowania.

Co gruntownie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz gigantycznej rozpiętości makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – również do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zwykle posiłki są długie, bo uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo czy też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Potem następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *