mięso sezonowane Kraków

Najlepszą wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, jaki do perfekcji połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jednak które z nich będzie najbardziej dobre? Zwykle jest tak, że najpoprawniej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj zdołałoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o trafnej strukturze pasującej do dania.

włoskie jedzenie Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i w wielu przypadkach mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bez liku rozmaitych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, ale także Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, które nie smakowałaby dość odpowiednio z serem, wobec tego zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu poprawnego jako o okazji do tego, żeby spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Na dodatek lżejsze czerwone wina z są kolejnym wyśmienitym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana bądź też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *