restauracja w Krakowie

Prawdziwy włoski makaron czyli jaki?
Jeżeli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci oraz klienci na świecie spożywają na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną narodowością, która z radością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz na dzień.

Pizzeria w Krakowie

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako bazowe węglowodany, które akompaniują posiłkom jako danie pomocnicze – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest następnym znakomitym przykładem typowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odnaleźć makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno utworzyć łatwe bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do standardowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie trzeba je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do uzyskania jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeżeli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ulubionych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wtenczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub też innym, równie pysznym daniem. Prosto, czysto oraz smaczne -o to chodzi!

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *